Thursday, July 11, 2013

Hej, hello, terve...

Nu kändes det som om det var dags att börja blogga igen.

När jag startade den här bloggen så var det 1 januari 2011 och jag började mitt första 365 dagarsprojekt. Det gick bra och överlag har livet varit bra på ett särskilt sätt sen jag började ta tag i mig själv. Då menar jag mitt inre själv. 2012 passerade med mycket hjärtesorg med min pappas bortgång bland annat. Min älskade pappa men med hans bortgång startade ännu en ny fas i mitt liv. En fas där jag kunde fokusera mer på mig själv och inte på alla andra jag alltid känt att jag måste ta hand om.

Januari 2013 började jag ett nytta 365 dagarsprojekt, denna gång på instagram pga lättheten i att bara lägga ut och så är det klart. Den första halvan av det här året har passerat redan och jag är inne i en ny fas av mitt liv. Jag har en ny kärlek, jag känner mig stärkt i mig själv och i mitt konstnärsskap och för tre dagar sedan måndagen den 8 juli gjorde jag en gastric bypass operation. Det kom säkert plötsligt för folk runt mig som inte visste men jag har tänkt på det sen läkarna förklarade för mig att med min PCOS kommer jag aldrig kunna behålla vikten på normalnivå utan hjälp av operation och att tappa den blir svårt. Beslutet togs inte för att smalare är snyggare utan för att jag vill finnas här- Jag vill finnas för mina barn och jag gör vad som helst för det.

Det är mycket möjligt att den här bloggen mest kommer handla om mitt nya liv som gastric bypass opererad.

Mest av allt skriver jag för mig själv. Så jag ska minnas hur det var, så här i början av resten av mitt liv.

Måndag 8 juli kom jag in till Ersta sjukhus kl 12.30 jag hade sovit med S på natten och kände mig lugn i hans sällskap, någon kväll innan hade jag lite panik. jag hade rädslor om operationen så klart.
Väl på Ersta pussade jag barnen hej då och tackade Thomas för skjutsen.

Jag fick suuuuuper snygga kläder. Sen fick jag vänta. Trodde jag skulle få vänta länge men det behövde jag inte innan jag blev hämtad av syster och fick köra min egen säng ner till op.

Nere på OP fick jag en snygg mössa och sen fick jag promenera in till operationssalen där jag möttes av alla snälla människor som tog hand om mig. Dom började förbereda mig och väntade på svar på mitt bastest, jag hade nämligen lågt blodvärde och dom vill kolla så att de hade blod osv om det behövdes. Jag var avslappnad när jag såg över vattnet ut mot Gröna Lund, sen minns jag inte mer.

Kl 15.50 ungefär minns jag att jag kollade på klockan på uppvaket. Där var dom så mysiga. Jag var ganska pigg och efter en liten stund fick jag en fåtölj att sitta och sova i, man ska upp så fort som möjligt. Jag somnade från och till men vid 18 tiden var jag uppe på avdelningen. Jag var groggy av medicineringen men jag passade på att gå runt lite och sitta ute, det var skönt. Att få dricka vatten med tesked var helt ok. När jag fick dricka äpplejuice var det fantastiskt. Det här är en piece of cake var min tanke då.

Jag kissade säkert 10 ggr den natten. Skönt att det fungerade men sovandet blev lidande. Ont hade jag inte nämnvärt. Vid kl 03 somnade jag och sov till första målet som var kl 07.30. Då kom dietisten och hämtade mig.

Tisdag den 9 juli satt jag alltså med mitt första mål 1.5 dl fruktyoghurt. Min första reaktion var hur sött det smakade. Vi måste äta produkter med socker i eftersom vi de närmsta fyra veckorna endast äter flytande kost. Det tog 40 minuter att få i sig och efteråt var jag proppmätt. Någon hunger innan kände jag inte och har inte känt sen dess. Det känns lite konstigt.
Efter frukost kom läkaren in och frågade hur jag mådde osv. Jag sa att jag mådde bra med tanke på att jag var nyopererad och det höll han med om och att jag fått i mig det jag behövde samt kändes välinformerad så han sa att efter lunch fick jag åka hem. Det var skönt. Jag åt mellis och min lunch och sen blev jag hämtad av Thomas och barnen.

Hemma la jag mig och vila men insåg ganska snabbt att jag behövde röra mig så att min mage inte kändes så uppblåst. Så har det varit sen dess. :-)

En vanlig dag för mig ser ut så här

Mat intages i flytande form med tesked eller små klunkar kl:

07.30
10.00
12.00
14.00
16.00
18.00
20.00

och så ska det se ut resten av livet. Förutom att det sen blir vanlig mat då. Däremellan ska jag försöka få i mig vätska i form av kalorifattig dryck. typ 2 liter. Man ska inte dricka i samband med måltid utan 30 min innan eller 20 min efter. Tror det stämmer eller så är det tvärtom.

Idag är det torsdag och snart kommer S hit, ska bli mysigt. Jag ska äta snart och jag ser inte fram emot det för det är en speciell känsla när man äter nu, det finns liksom ingen njutning direkt, mest njuter jag av iskallt vatten med isbitar som jag kan tugga på. Sopporna, yoghurten och dryckerna är inte mina favoriter men jag gör mitt bästa. Den som ger sig in i leken får leken tåla.


före operationen i mina snygga kläder
på kvällen på sjukan med syrgas
med min pipa, som man använder för att hjälpa till att fylla lungorna med luft efter operationen.


No comments:

Post a Comment